събота

Преподаватели в специалност "Хореография"



Проф. Петър Ангелов е роден на 12.07.1945 г. в село Губислав, Софийско.Завършва ДХУ през 1965 г., а по-късно и АМТИИ – Пловдив.
От 1965 до 1967 г. е ръководител на ДНА – Сливен. Работил е като инспектор – методист в Градския и Окръжен съвет за култура – Варна, и като преподавател в АМТИИ – Пловдив.
Дългогодишен ръководител на колектива на ГНС – Варна. Главен балетмайстор на ансамбъла на Военноморския флот.
През 1976 г. става художествен ръководител на АНПТ „Варна”.
Проф. Петър Ангелов е автор на над 80 танцови произведения за ансамблите „Варна”, „Пирин”, „Добруджа”, „Загоре”, „Родопа”, „Сливен”, „Тракия” и други, както на постановки за професионални и аматьорски ансамбли в САЩ, Канада, Белгия, Франция, Унгария, Русия, Германия, Швейцария.
Сред произведенията му се открояват: „Стрели в момини двори” , „Венец за невеста” , „Танци от Голица”, „Ветренски ергени” , „Шуменски танци”, „Камчийски танци” , "Обреди за дъжд", "Шопски танци", „Хайдутин и мома” , „На сватба”, „Кокоревски ергени и много други.
Връх в неговото творчество е постановката „Де гиди вино червено”. Това е първата в страната голяма сценична форма в народно - сценичното изкуство, т.е. – музикално - танцов драматичен спектакъл по подобие на големия балетен спектакъл. Постановката е удостоена с националната награда на Съюза на българските музикално - танцови дейци и Министерството на културата „Кристална лира”, за върхови постижения в танцовото изкуство.
Проф. Петър Ангелов е автор на изследвания, статии и рецензии в областта на фолклора и сценичното танцово изкуство, участвал в национални и междунарадни научни конференции.
Проф. Петър Ангелов е носител на Орден „Кирил и Методий”, на първи награда от национални конкурси, на награда „Варна” и на големите награди на МФФ в Дижон – Франция, Закопане – Полша, Шарлероа – Белгия, Ефес – Турция.
Носител на Кристална лира на СБМТД за 2001 г.
Удостоен е със званието „Заслужил артист”.
От 1995 г. преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”.
В момента ръководител катедра „Изкуства” във ВСУ, а от 2008 г. Директор и Художествен ръководител на Академичен танцов театър „Черноризец Храбър”. Заместник председател на СБМТД, член на специализиран научен съвет по Музикознание и музикално изкуство към ВАК на МС.
Проф. Петър Луканов е роден в село Брусарци, област Монтана през 1931 год.
Изтъкнат творец на българския балет с активна дейност на солист, хореограф, педагог, ръководител и общественик.
Възпитаник е на един от най-големите творци на руския балетен театър - проф. Леонид Лавровски.
Започва творческия си път като балетист, а от 1965 са първите му изяви на хореограф - поставя 6 едноактни балета в операта в Русе. От 1967 е неговата първа постановка в Софийската опера и балет.
Петър Луканов със завидна внушителност претворява значими литературни произведения: “Легенда за любовта” от Ариф Меликов (по Назъм Хикмет), “Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев (по Шекспир), “С любов за любов” от Тихон Хренников (по Шекспир), “Парижката Света Богородица” от Морис Жар (по Виктор Юго) и др. Танцовите структури в тези балетни пиеси, изваяни от въображението му, представляват сплав от лексическо богатство и драматична игра. Не традиционни “па де дьо”, присъщи на класическия балет, сътворява в своите спектакли Луканов, а монолози и дуети, образи-откровения, независимо дали творбата е искряща комедия, приказка или пиеса, наситена с разтърсваща трагедийност.
Особена значимост завоюва неговият талант в пресъздаването на националната ни танцова драматургия. Не само неколкократните редакции на “Козият рог” от Красимир Кюркчийски сътвори той, но още “Пролетно настроение” и “Балада за автопортрета” от същия композитор, “Дъщерята на Калояна” и “Нестинарка” на Марин Големинов, “Апокалипсис” и “Маски” на Васил Казанджиев, “Хайдушка песен” на Александър Райчев, “Елегия” и “Токата” на Пламен Джуров, “Сътворение, смърт, примирение” на Иван Спасов, “Светлината залива всичко” на Боян Икономов (първият балет, създаден от Луканов на софийска сцена). Заслуга на именития хореограф е и съхранението и обновяването на балети от класическото наследство, както и танцовото претворяване на музика от Стравински, Барток, Гершуин и др. 
"Заради вълнуващата естетическа стойност на неговите над 73 спектакъла, 26 миниатюри и 6 балетни филма, танци в 41 опери,оперети и мюзикъли, покоряващи с одухотворените си пластични линии и с художествената значимост на вложените в тях идеи, проф. Петър Луканов е признат като най-стойностен творец на балетни произведения, отдавна влезли в златната ракла на родната ни музикално-танцова култура - творби, които утвърждават високия престиж на българската хореотворческа мисъл." - Ана Александрова
Носител е на орден “Кирил и Методий” I ст., на Златна и Кристална лира на СМДТ и Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.
От 1995 год. е преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".

ПРОФ. ХИКМЕТ МЕХМЕДОВ
Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. Завършил е Държавното хореографско училище в София и до 1977 г. е артист – балетист в Софийска опера и балетно студио “Арабеск”. През 1982 г. завършва с отличие Консерваторията в Санкт Петербург със специалност “Балетна режисура” при световноизвестните хореографи и педагози проф. Николай Боярчиков и проф. Пьотр Гусев.
От 1983 до 1995 г. е Главен балетмайстор на Русенска опера, като в периода 1992 – 1995 г. е бил и директор на Русенска опера.
От 1995 до 1998 г. е Директор на балета на Софийска опера, а от месец май 1998 г. е Главен балетмайстор на Оперно – филхармонично дружество - Бургас.
От 2001 г. е доцент, а от 2009-а - професор в АМТИ - гр. Пловдив.
През 1990 г. доц. Мехмедов основава балетен клас при Държавното музикално училище в Русе и в продължение на пет години е негов ръководител и педагог, а през 2002-ра съдейства за разкриването на основания от СМУ (понастоящем НУМСИ) “Панчо Владигеров” – гр. Бургас първи балетен клас.
През 1990 г. е организатор на първата национална творческа среща на младите български балетмайстори – “Асен Манолов”.
Доц. Мехмедов е член на Международно жури на Националния балетен конкурс в Добрич, както и на конкурсите във Варна, Констанца и Нови Сад.
В своя творчески път Хикмет Мехмедов е реализирал над 70 постановки, които обхващат авторски хореографски решения във всички сценични жанрове: балет, опера, оперета, мюзикъл; над 40 хореографски миниатюри по музика на класически и съвременни композитори, реализирани в Санкт Петербург, Минск, Варна, Русе, Добрич, София, Нови Сад, Бургас, Анкара, Берлин, Женева, Брюксел, Сеул.
Доц. Мехмедов е носител на “Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на “Кристална лира” – за върхови постижения в танцовото изкуство през 1999 г. През 2003 г. е удостоен и с приза “Золотая муза”.
Хикмет Мехмедов е Почетен гражданин на гр. Бургас и на родния си гр. Кърджали.
Доц. Мехмедов е носител на държавното отличие орден 'Кирил и Методий' I степен (2006 г.) за големи заслуги в областта на културата и изкуството.
Лауреат е на национални и международни балетни конкурси и носител на Наградата за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.
От 2010 год. е преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".
                                 
Доц. Петър Григоров е роден на 28.06.1936 г. в София.
Танцува в ансамблите „Гоце Делчев” – София и при Дома на културата на Градския Кооперативен Съюз, където е помощник-ръководител.
От 1959 до 1961 г. е солист в Ансамбъл „Пирин” – Благоевград.
От 1962 до 1964 г. Петър Григоров е основател и ръководител на детския колектив при Дома на културата на ТПК – София.
В периода 1961-1964 г. ръководи състава при Съюза на глухите в България и печели наградата за най-добър подобен колектив в света за 1964 г. Получава специална купа за хореограф - ръководител.
От 1964 г. Петър Григоров е главен художествен ръководител на колектива при Централен Дворец на пионерите, който през 1970 приема името РОСНА КИТКА.
В периода 1970–1974 г. работи като редактор - хореограф в Българска Национална Телевизия.
През 1974 г. започва работа в Център за художествена самодейност, където е методист, главен специалист и директор до 1990 година.
Петър Григоров е автор на 61 танца за деца и младежи, част от които отличени с І награди от националните конкурси за камерни и детски танци. Сред тях са: „На игра”, „Надсвирване”, „Мартенички”, „Капанска ръченица”, „Потомци”, "Надиграване” („Ръченица”), „Шопчета”, „Колоездачи”, "Пастирчета”, „Танц с въженца”, „Безгрижно детство”, „Дръж се земьо”, „Палавници”, „Дунавски ритми”, „Игри и танци от Западна България”, „Хайде на хорото”.
Негови са и произведенията за младежи: „Край чешмата”, „На брега на Дунава”, „Мегданско веселие”, „Загорски танц”, „Китка български хора”, „Кюстендилски мотиви”, „Празнична сюита”.
Петър Григоров е бил член на международни журита в Сегед (Унгария), Амстердам (Холандия) и Питсбърг (САЩ), лектор по български танци в Холандия, САЩ, Куба, Мексико и Словения.
Бил е председател на Сдружение „Танцово изкуство” към Съюза на българските музикални и танцови дейци.
От 1996 г. е доцент във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър”.
Автор на книгите „Танцът разказва” и „Да носи вредом радостта”.
Доц. Петър Григоров е носител на: Орден „Кирил и Методий” – І и ІІ ст., Голямата награда на София за 1978 г., Орден на труда – златен, медал „1300 години България”, „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. 
Доц. Йорданка Неделчева е родена на 26 август 1954 год. в с. Тръстиково, Варненско. След завършване на основното си образование през 1969 год. постъпва в Средно музикално училище за народна музика - гр. Котел. Учи народно пеене при известния народен певец Иван Кремов. През 1974 год. постъпва в Академия за музикално и танцово изкуство - гр. Пловдив. След завършване на висшето си образование постъпва на работа като помощник - диригент на хора при Ансамбъл "Варна" - гр. Варна и от 1989 г. е диригент на хора.
"Иван на Станка" - обработка  Атанас Наумов, "Шест Варненски песни" - обработка Стефан Мутафчиев, "Чу ли, Добро льо?" - обработка Петър Крумов, "Триптих" - обработка Николай Кауфман, са само малка част от музикалните произведения, които доц. Йорданка Неделчева поставя и дирижира. Под нейно ръководство е издаден компактдиск на солисти и хоровия състав при Ансамбъл "Варна".
Наследила таланта на своята майка, доц. Неделчева е записала над 70 песни в радио София, Пловдив и Варна. От 1995 год. е преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" - гр. Варна.
Доц. д-р Константин Кукушев 
К. Б. Кукушев е роден през 1953 г. в гр. Варна. Завършил е Санкт-Петербургската консерватория „Н. А. Римски-Корсаков” със специалности Музикознание и Оперно-симфонично дирижиране.
През 1995 г. въз основа на представена дисертация придобива научната степен „Доктор по изкуствознание”, а през 2001 г. успешно защитава и своята доцентска хабилитация.
Автор е на множество статии, сборници, изследвания, посветени на музикално-теоретически и исторически проблеми. Неговите интереси не са ограничени единствено в рамките на т.нар. класическа музикална култура – закърмен с народната песен той записва и публикува автентични народни песни. Афинитетът към българското фолклорно музикално и танцово наследство, познаването на неговата мелодико-интонационна и метроритмическа специфика са добрите основи, които му разрешават да бъде истински проводник на българската традиция. Не само студенти и учители музиканти и хореографи с интерес слушат неговите лекции... с нескриван възторг той е посрещан и от чуждестранни групи – хореографи и танцьори пред които свободно представя не само българския музикален фолклор, но и традицията на българското православно музикално изкуство..
Този интерес намира продължение и в оригиналните обработки на български народни песни, които той прави специално за солисти и Камерен оркестър „Анима”, на който е художествен ръководител и диригент от 1989 г. до днес.
За своята научно-педагогическа и изследователска дейност в областта на музиката и за художественото ръководство на Камерния оркестър на варненските учители „Анима” доц. д-р Константин Кукушев е награден от Община Варна - Почетен знак с лента ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ ВАРНА.
Преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" от 2004 год.
Доц. д-р Мария Кърджиева е родена на 18 ноември 1974 год. в гр. Шумен.
1992 год. завършва средното си образование в СОУ "Панайот Волов" гр. Шумен - “Специалист по фирмен мениджмънт и маркетинг”.
2000 год. завършва ВСУ “Черноризец Храбър” гр. Варна - Бакалавър, Хореограф – Педагог. Научни ръководители на дипломният и проект са проф. Петър Ангелов и проф. Петър Луканов.
2002 год. завършва Академия за музикално и танцово изкуство гр. Пловдив - Магистър по Българска Народна Хореография.
1997 - 2004 год. – Хореограф - Педагог (лектор) в ОУ “Сф.Врачански” гр.Варна;
1998-1999 год. – ЧОУ “Знание и сила”  Хореограф – Педагог (лектор);
1998-1999 год. - ръководител детска танцова школа към РДВР гр.Варна;
2000-2001 год.- Хореограф – Педагог  (лектор) в ОУ”Черноризец Храбър”;
2001-2003 год. – ОУ “П.Славейков” Хореограф – Педагог (лектор);
1995-2001 год. - Артист в АНПТ “Варна”
2003 – 2008 год. –хореограф на Ансамбъл “Академика” към ВСУ”Черноризец Храбър”;
2008 год. до момента хореограф на Фолклорен ансамбъл към Академичен танцов театър при ВСУ”Черноризец Храбър”.
Сред творческите постижения на ст. ас. Мария Кърджиева се отличават: Участие като хореограф в направата на фолклорен филм в БНТ, направление “Детски предавания”, “Върба има по лазари лазарници”, 2000 година; Диплом за танцови колективи (възрастни) за авторство на стилизиран сюжетен тематичен танц за “Дунаве, бели Дунаве” от Десети   национален конкурс “Коледно надиграване – Варна 2002”; Участие в реализацията на предавенато „Пътя към Европа (Изкуството в един български университет)” в телевизия МСАТ – 2006 год.
Автор на студиите „Игри и хора по Лазаровден в квартал Дивдядово – град Шумен” и „Лазаровден в гр. Смядово, област Шумен".
Преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" от 2003 год.
ас. Ивайло Иванов е роден на 16 май 1982 г.  в гр.Враца.
Средното си образование завършва 2000 год. в СОУ “Отец Паисий” гр. Враца с профил “Български танци”.
Бакалаварска степен с професионална квалификация хореограф-педагог и специализация музикална и театрална драматургия, завършва 2004 год. във ВСУ “Черноризец Храбър” гр. Варна.
Завършва магистратура с професионална квалификация магистър по българска народна хореография в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив през 2005 год.
От 2003 до 2008 год. е преподавател по "Български танци" в Национално училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” гр. Котел. Като такъв той печели любовта на своите ученици.
2005 - 2008 год. е председател на методическо обединение “Български танци” при НУФИ “Филип Кутев”-гр.Котел.
2008 год. до момента е хореограф на Фолклорен ансамбъл към Академичен танцов театър при ВСУ”Черноризец Храбър”.
Преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" от 2008 год. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар